obiad wylizany  

Żółte curry po tajsku

Proste gotowanie

Żółte curry po tajsku

To jedno z  tych dań, które szybko zrobicie po pracy.

Discover Your Taste

Żółte curry po tajsku

Aromatyczne proste zaskakujące smakiem tajskie żółte curry. Korzystając z tygodnia azjatyckiego w lidlu, udało mi się w sklepie zakupić wszystkie niezbędne składniki. Uwaga curry jest naprawdę ostre! Zamiast kurczaka możesz dodać krewetki albo zrobić wersje vege dodając więcej warzyw. 

proste w przygotowani

idealna na obiad

4 porcje

30 minut

W sklepie

lista składników

Będziesz potrzebować
(składniki na 4 duże porcję)

  • 200 ml mleka kokosowego
  • 0,5 litra bulionu 
  • cebula najlepsza szalotka – 1 średniej wielkości
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • pół cukinii
  • garść fasolki szparagowej (albo groszek cukrowy)
  • kilka różyczek brokuła (opcjonalnie)
  • 200 g pieczarek
  • kilka liści kapusty pak choi
  • trawa cytrynowa 1 gałązka /łyżeczka suszonej 
  • 2 łyżeczki żółtej pasty curry
  • 6 liści kafiru
  • imbir ok 2 cm
  • czosnek dwa ząbki
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego 
  • papryczki chilli
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka curry (nie pasty)
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie świeża limonka do podania 
 
serwujemy np. z ryżem

Etap I - Warzyw

Cebulę kroimy w drobną kostkę. 
Papryki, cukinie kroimy w kostkę.
Marchewkę kroimy na cienkie plasterki.
Czosnek drobno siekamy.
Fasolę szparagową obieramy i kroimy na mniejsze kawałki (nie gotujemy jej wcześniej – ma być chrupka).
Pieczarki kroimy  na ćwiartki.
Brokuł dzielimy na różyczki. 
Liście kapusty pak choi myjemy, odcinamy liście pojedynczo. Wykrawamy z nich gruby biały nerw, kroimy go w poprzek w półcentymetrowe kawałki. Część zieloną kroimy w równe kawałki.
 
 
 
 

Etap II - Wok

W woku na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dodajemy starty imbir oraz pastę curry, następnie dodajemy papryki, marchewki, fasolę szparagową, brokuł oraz cukinie, na koniec czosnek, chwilę podsmażamy (ok 5 minut) dodajemy bulion,
chwilę gotujemy na małym ogniu (5 minut).
 
Do kubeczka dodajemy kilka łyżek ciepłego bulionu, dodajemy do niego mleczko kokosowe – mieszamy, stopniowo wlewamy do gotujących się warzyw (mleczko dodawaj stopniowo, próbuj czy taka ilość mleczka kokosowego Ci odpowiada, niektórzy lubią bardzo słodkie/kokoswe inni wolą gdy curry nie jest zbyt kokosowe – dostosuj ilość mleczka pod siebie) Następnie dodajemy sos sojowy, kurkumę oraz curry, gotujemy 10 minut. Dodajemy liście kafiru, oraz obraną trawę cytrynową (jak jeść trawę cytrynową przeczytacie tutaj) gotujemy 10 minut. Na koniec dorzucamy pokrojone liście pak choi.
 
Od razu podajemy np. z ryżem. Smacznego!