fit Na śniadanie wylizany  

Wytrawny chlebek z cukinii

Staram się zawsze widzieć w życiu same plusy, aczkolwiek bardzo ciężko jest je znaleźć w powoli kończącym się lecie ale! udało się 🙂  końcówka lata to wysyp… pysznych warzyw jednym z moich ulubionych jest cukinia! zdrowa, niskokaloryczna i można z niej zrobić wszystko! w tym wpisie znajdziesz przepis na genialny, wilgotny, miękki, wytrawny chlebek z cukinii. Jest szybki w przygotowaniu i bez drożdży, zatem nie wymaga wyrastania i długiego wyrabiania. Przepis od mojej sąsiadki, która dostarcza mi codziennie kilogramy cukinii prosto ze swojej uprawy – Ona wie co dobre!

Będziesz potrzebować
keksówka 20 cm
cukinia – 500 g
jajka – 2 szt
olej/oliwa – 50 ml
mąka pszenna – u mnie mąka pszenna chlebowa typ 750 – 350 g
proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
sól – pół łyżeczki
pieprz – szczypta
pestki dyni, słonecznika, siemię lniane itp – wg uznania



Etap I – Cukinia
Obierz cukinie ze skórki, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Wyłóż na durszlak, posól i odczekaj jak puści sok.

Etap II – Suche składniki
Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz oraz pestki dyni, słonecznika

Etap III – Łączymy składniki
Do soku z cukinii dodaj jajko oraz olej, dokładnie wymieszaj. następnie dodaj startą cukinie oraz suche składniki. Na koniec  połącz wszystkie składniki.

Etap IV – Pieczenie
Przygotuj keksówkę i wyłóż ciasto. Wstaw do nagrzanego piekarnika 170 stopni piecz 50 minut.
Gotowy do krojenia po ostygnięciu!

2 thoughts on “Wytrawny chlebek z cukinii

  1. Anonimowy

    Czy można użyć innej mąki? Orkiszowej / pełnoziarnistej?

  2. Wylizany Rondel

    próbowałam z orkiszową i też wyszedł !