sałatka zdrowo wylizany  

Wspomnienie lata czyli Tajska sałatka z puree z mango i orzechami nerkowca

       Polecam wszystkim, którzy tęsknią za latem. Przed wami lekka, orzeźwiająca tajskasałatka w wersji podstawowej, jeżeli tylko masz ochotę i nie wyobrażasz sobie posiłku bez mięsa dodaj pieczoną kaczkę albo kurczaka.


Będziesz potrzebować
2 porcję
zielony ogórek – 1 szt
marchewka – 1 szt
czerwona cebula – 1 szt
mango – 1 szt
czerwona papryka – 1 szt
sałata rzymska
świeża kolendra
świeża mięta
dressing
słodkie chili
orzeszki ziemne/ orzeszki nerkowca
oliwa z oliwek
limonka/cytryna

Etap I – Puree z mango
pół mango obierz ze skóry i zblenduj wraz z sokiem z połową limonki/cytryny oraz kilkoma listkami świeżej mięty.

Etap II – Orzechy
Na rozgrzaną patelnie wsyp orzechy ziemne najlepiej solone dla przełamania slodkiego smaku. Orzechy prażymy na patelni do czasu aż zbrązowieją. Uważaj aby nie przypalić !

Etap III – Warzywa 
Ogórka, paprykę kroimy w słupki. Marchew kroimy w paseczki. Cebulę w piórka.

Etap IV – Serwujemy 
Na dużym talerzu połóż sałatę następnie puree z mango, pokrojone warzywa. wszystko delikatnie skropl słodkim chili. Udekoruj listkami świeżej mięty i kolendry.
Smacznego

Smacznego 🙂

;