obiad Wege wylizany  

Warzywny zawijaniec w kremowym sosie z grillowaną papryką

     

       Uwielbiam potrawy zapiekane zawijane gdzie różne smaki się przeplatają i ‘wymieniają się’ swoim aromatem. Jednym z takich dań na szybko są zawijane podsmażone warzywa w makaronie lasagne obficie posmarowanym serkiem kanapkowym. To danie świetnie się sprawdzi jako przystawka na imprezie (na zimno również dobrze smakuje).

Zachęcam was do udziału w konkursach durszlak.pl są bardzo inspirujące, gdyby nie konkurs  #apetina “codziennie baw się smakiem” nie pomyślałabym wcześniej o tym aby smarować plaster makaronu serkiem kanapkowym [?]a tu takie zaskoczenie wyszło szybko i pysznie a dodatkowo bardzo aromatycznie. Zatem do dzieła!

Tak naprawdę do farszu możesz dodać wszelkie warzywka jakie akurat posiadasz w domu w dowolnej proporcji. 

Będziesz potrzebować
10 zawijańców
Makaron lasagne – 10 platów
Serek Arla Apetina grillowana papryka i oliwki
Serek Arla Apetina z suszonymi pomidorami
farsz warzywny 
cukinia – 1 mała
papryka – 1 mała
pieczarki – 5 szt(większe)
cebula – 1 mała
czosnek – 2 ząbki
świeże zioła rozmaryn/bazylia
jarmuż – garść świeżych liści
oliwa
koncentrat pomidorowy – 1 łyżka
sól/pieprz/bazylia/papryka suszona – wg uznania
Sos
Śmietana 18% – 5 łyżek
Serek kremowy Arla Apetina Grilowana papryka i oliwki lub pomidor i bazylia – 5 łyżek
Mozarella – wg uznania
Pomidorki koktajlowe – dekoracja wg uznania

*opcjonalnie możesz zawijanca zawinąć w plaster szynki parmeńskiej lub plaster boczku.


Etap I – Farsz
wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę. Podsmaż w kolejności cebula, czosnek, gdy się przyrumieni dodaj paprykę, cukinię,pieczarki oraz liście jarmużu. Chwilę podsmaż, dodaj łyżeczkę koncentrat pomidorowy. Dopraw do smaku.

Etap II – Makaron
Płaty makaronu ugotuj aldente (tak aby swobodnie można było zwinąć je w rulon) uważaj aby płaty się nie posklejały (albo gotuj w dużym garnku z dodatkiem oliwy, albo kazdy płat osobno).

Etap III – Zawijamy
Każdy płat makaronu posmaruj obficie serkiem apetina grilowana papryka i oliwki następnie nałóż farsz i zawiń.

*Etap IV – możesz dodatkowo zawijańca zawinąć w szynkę parmeńską lub plaster boczku.

Etap V – Kremowy Sos
za pomocą bendera lub trzepaczki bardzo dokładnie zmieszaj serek apetina ze śmietaną. Następnie polej nimi zawijańce i posyp kawałkami mozarelli.

Etap VI – Pieczenie
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni, Zapiekaj 15 minut.

4 thoughts on “Warzywny zawijaniec w kremowym sosie z grillowaną papryką

  1. Cukry Proste

    Świetny pomysł na obiad:)

  2. Wylizany Rondel

    dziękuję :)i bardzo szybki 🙂

  3. Programista w kuchni

    Świetne wykorzystanie makaronu do lasagne 🙂 nawet bym nie pomyślał, ekstra! 🙂

  4. Wylizany Rondel

    jestem fanką makaronu typu lasagne <3 uwielbiam go zawijać na różne sposoby z rożnymi serkami mniam