na deser recenzja wylizany  

Warsztaty z Kukbuk i Zuryski torcik parafialny z migdałami i marcepanem

W ostatnim czasie miałam przyjemność brać udział w warsztatach kulinarnych organizowanych przez magazyn kulturalno-kulinarny Kukbuk oraz Ambasadę Szwajcarii. Warsztaty odbyły się w nowym studiu kulinarnym The Plate w Warszawie przy ul. Nowolipki 15. Tym razem Kukbuk zabrał mnie w podróż po smakach Szwajcarii…ależ było pysznie! Warsztaty prowadziła  przemiła p. Magda lena Król- polka mieszkająca w Szwajcarii ponad 20 lat, opowiedziała nam pokrótce o historii, tradycji i smakach Szwajcarii, częstując nas lokalnymi produktami, pralinami, pysznymi rurkami straumann hüppen oraz Szwajcarskim Ginem Turicum
 
Szwajcaria to kraj 4 języków i …bardzo szczęśliwych ludzi 🙂 Czy wiecie, że w samych Zurychu jest aż 2200 restauracji ! i to właśnie w Zurych znajduje się najstarsza (1898 r.) wegetariańska restauracja w europie HILTL. W Zurichu również powstała Blinde Kuh “Ślepa Krowa” czyli pierwsza restauracja bez światła  stworzona i obsługiwana przez osoby niewidome. A jeżeli chcecie poznać smaki Zurichu to koniecznie wybierzcie sie na Food Zurich czyli 11 dniowy festiwal ulicznego jedzenia w tym roku odbędzie się w terminie 7-17 września.
Czym smakuje Szwajcaria ?
moje myślenie na temat kuchni Szwajcarii po tych warsztatach znacząco się zmieniło 🙂 jak się okazało Szwajcarzy nie jedzą tylko Ementalera na zmianę z Gruyè przegryzając czekoladkami i pralinami 🙂 Na warsztatach przygotowaliśmy kilka regionalnych potraw z wykorzystaniem miodu prosto z Zurichu oczywiście od szczęśliwych pszczół, w ruch poszły też ziemniaki i dużo musztardy.
Efekty naszej pracy na zdjęciach poniżej. Pod zdjęciami czeka również na Was przepis na Zuryski Torcik Parafialny z marcepanem i migdałami.
PS. Te piękne zdjęcia zostały wykonane przez fotografa z Kukbuk 
 
 
Zuryski tort parafialny 
4/5 porcji
Będziesz potrzebować
ciasto:
mąka pszenna – 300 g
masło – 200 g
cukier puder – 100 g
sól – szczypta
jajko – 1 szt
Nadzienie
jajka – 2 szt
cukier – 50 g
sok z połowy cytryny
marcepan – 50 g startego na dobnej tarce
migdały – 100 g posiekanych
skrobia kukurydziana – 1/2 łyżki
kwaśna śmietana – 100 g
dżem owocowy – 50 g
jabłka – 3 szt
Etap I – Ciasto 
Wszystkie składniki na ciasto posiekać i szybko zagnieść. Wylepić małe foremki do tart (w naszym przypadku była to blaszka jak na muffinki) 
 
Etap II – Nadzienie
Jajka ubić razem z cukrem, następnie dodać marcepan, sok z cytryny, migdały, skrobię i śmietanę.
 
Etap III – PieczenieWyjmujemy foremki do tarty z lodówki na spód dodajemy po łyżeczce dżemu, następnie wlewamy krem. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki jabłka. Pieczemy ok 20 minut w 190 stopniach. 
 
Studio The plate  zachwyca od wejścia jest bardzo nowoczesne ale przytulne i z bardzo dobrym sprzętem, organizują bardzo dużo warsztatów m.in smaki Tajlandii, śniadanie jak w Tokio czy też warsztaty parzenia kawy. W dniach kiedy nie odbywają się warsztaty można wpaść do nich na lunch lub w weekend na śniadanie zajrzyjcie na ich FB po więcej informacji.