Na śniadanie Najnowsze wpisy wylizany  

Szakszuka z chrupiącym chorizo

Śniadanie

Szakszuka z Chorizo

wylizany

Smacznego!

Szakszuka z chorizo

To jedna z tych potraw – ilu kucharzy tyle przepisów.

Sos ze świeżych pomidorów albo z puszki, z bakłażanem albo cukinią pieczarkami vege albo na boczku…to danie, w którym każdy może dodać coś od siebie.

Proste w przygotowaniu

idealne na śniadanie/kolacje

2/4 porcje

15 minut

Na zdjęciu najlepsza szakszuka jaką jadłam – Łódź, Doki GastroBar

Będziesz potrzebować:

  • oliwa do smażenia
  • kiełbasa chorizo – 200 g
  • cebula – 1 średniej wielkości
  • czosnek – 2 ząbki
  • papryka wędzona suszona – pół łyżeczki
  • ostra papryka – 1/4 łyżeczki
  • przecier pomidorowy – 1 łyżeczka
  •  pomidory w puszcze  -1 puszka 400 g
  •  pomidorki koktajlowe – 7 szt
  • cukier – 1 łyżeczka
  • jajka – 4 szt
  • sól – szczypta
  • pieprz – wg uznania 
 
do podania
świeża bazylia/pietruszka/kolendra


Etap I

Chorizo pokrój w plastry usmaż na suchej patelni, po usmażeniu zdejmij na papierowy ręcznik odsączając nadmiar tłuszczu.  

Cebulę pokrój w kostkę, usmaż na oliwie, dodaj paprykę wędzoną oraz ostrą następnie dodaj przeciśnięty przez praskę/pokrojony czosnek, przecier pomidorowy oraz cukier, wszystko dokładnie wymieszaj, podsmażaj przez 3 minuty na małym ogniu.

Etap II

Następnie dodaj pomidory z puszki, pomidorki koktajlowe oraz przesmażone chorizo. Podsmażaj przez ok 10 minut na małym ogniu. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem oraz solą.

W powstałym sosie zrób cztery wgłębienia (wgłębień tyle ile jajek) odsuwając składniki na bok i wbij w nie całe jajka. Patelnie nakryj pokrywką i gotuj jeszcze ok 5 minut na małym ogniu. 

Zdejmij z ognia posyp świeżymi ziołami np. bazylią albo tartym parmezanem.

Bądźmy w kontakcie

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie znak
w komentarzu.