gorgonzola obiad Wege wylizany  

Świderki w sosie gorgonzola z gruszką

Uwaga to danie nie jest fit 🙂

Makaron w sosie z gorgonzoli z gruszką i suszonymi pomidorami

Szybki prosty i bardzo aromatyczny makaron z gorgonzolą.

prosty w przygotowaniu

na obiad

4 porcje

20 minut

Będziesz potrzebować

  • makaron 320 g 
  • masło – 1 łyżka
  • cebula – 1 średnia
  • czosnek – 2 ząbki
  • gorgonzola – 125 g
  • serek mascarpone – 150 g
  • śmietana 36% – 100 ml
  • orzechy (ja używam nerkowca lub pistacje) – wg uznania
  • gruszka – 2 średnie
  • suszone pomidory (mogą być w oleju)
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz

Gotujemy!

W rondlu rozpuść łyżkę masła, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę chwilę podsmażaj, następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Gorgonzolę pokrój w kawałki i dodaj do podsmażonych składników, po chwili dodaj serek mascarpone. Następnie dodaj zahartowaną śmietanę (do garnuszka dodaj śmietanę oraz kilka łyżek gorącego rozpuszczonego sera). Mieszaj aż do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji. Do sosu dodaj pokrojoną w kostkę gruszkę oraz suszone pomidory. Dopraw pieprzem i solą. 

Smacznego !