gorgonzola obiad Wege wylizany  

Stek z kalafiora z sosem gorgonzola

Ostatnio na moim IG zrobiłam ankietę stek z kalafiora czy stek z polędwicy, oczywiście stek z polędwicy wygrał tę nierówną walkę. Pewnie Ci, którzy głosowali za polędwicą nie próbowali steka z kalafiora. Steki z kalafiora są niezwykle szybkie w przygotowaniu, to pyszny sposób na wprowadzenie warzyw do codziennej diety.

Będziesz potrzebować
  1. kalafior – 1 większy
  2. oliwa z oliwek – 3 łyżeczki
  3. miód – 1 lyżeczka
  4. czerwona papryka – 1 łyżeczka
  5. sól – szczypta
  6. pieprz – wg uznania
  7. zioła prowansalskie – 1 łyżeczka 
  8. parmezan/ pecorino – do posypania wg uznania
Sos gorgonzola
  1. masło – 1 łyżeczka
  2. czosnek – 1 średni ząbek
  3. śmietana – 100 ml
  4. gorgonzola – 50 g
  5. sól – wg uznania 
  6. pieprz – wg uznania
Etap O – sos  gorgonzola
W rondelku rozpuść masło, dodaj drobno poiekany czosnek, chwilę podsmaż, następnie dodaj śmietanę oraz pokruszoną gorgonzole. Podgrzewaj  do całkowitego ozpuszczenia gorgonzoli. Pod koniec przypraw według uznania (sól,pieprz).

Etap I – kalafior
kalafior obierz z listków, przekrój na pół i dokładnie umyj. Zaczynając od środka wykrawaj steki (plastry 2-3 cm).

Etap II – marynata
W miseczce wymieszaj miód z oliwą, następnie dodaj paprykę, sól, pieprz, zioła prowansalskie.

Etap III – pieczenie
W brytfance ułóż kalafiorowe plastry. Plastry posmaruj dokładnie marynatą. Nasmarowane kalafiorwe steki wstaw do rozgrzanego piekarnika do 190 st C i piecz 25 minut.