burak do słoika fit Najnowsze wpisy obiad Wege wylizany  

Sałatka z burakiem i kozim serem

Sałatka z burakiem i kozim serem

lekka sałatka sprawdzi się na lunch

Buraki możesz kupić już ugotowane, które świetnie sprawdzą się w tym przepisie.

Buraki możesz również upiec dzień wcześniej i przechować w lodówce. Buraki w skórce piecz ok. 1.5h, w temperaturze 200°C.

Jeżeli nie przepadasz za kozim serem – użyj innego sera, świetnie sprawdzi się również słona feta albo grillowany ser haloumi. 

Będziesz potrzebować

  • 4 pieczone/ugotowane buraki
  • 2 garście sałaty (użyj swojej ulubionej- lodowa, rukola, roszponka)
  • 2 łyżki orzechów nerkowca 
  • gruszka
  • kozi ser
  • możesz dodać również świeże truskawki

Malinowy dressing

  • 2 łyżeczki oliwy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka musztardy francuskiej
  • łyżeczka soku malinowego
  • łyżeczka miodu
  • sól, pieprz 

Etap I

Malinowy dressing

Wszystkie składniki dressingu wymieszaj dokładnie w szklance/słoiczku, wstaw do lodówki na min 10 minut.

 

Etap II

Buraki pokrój w małą kostkę. Orzechy podpiecz na patelni. Gruszkę pokrój w kostkę albo w plasterki i grilluj.

Etap III

W naczyniu rozłóż sałatę, na jej wierzch rozłóż pokrojonego buraka, orzechy oraz gruszkę. całość posyp kawałkami koziego sera oraz skropl malinowym dressingiem. 

Smacznego!