na deser wylizany  

Puszysty Sernik z migdałami


           Sernik, który króluje u mnie w domu na każdym rodzinnym spotkaniu. Jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu i chyba jeszcze się nie zdarzyło by coś poszło nie tak. Nigdy nie używam w spisie produktów, konkretnych firm jednakże tutaj ten konkretny serek czyli twarożek kanapkowo-sernikowy “Mój ulubiony” z Wielunia odgrywa bardzo istotną rolę, zwyczajnie z nim zawsze nam wychodzi.

Będziesz potrzebować

Twarożek kanapkowo-sernikowy “Mój ulubiony” Wieluń – 1 kg (wiadereczko)
Cukier – 1 szkl
Masło –  kostka
Jajka 6 szt
Serfix 1 szt
Płatki migdałowe
herbatniki/ biszkopty

Etap I –  Żółtka
Masło utrzyj z cukrem. Powoli dodaj żółtka (pojedynczo każde żółtko) następnie dodaj cały ser, serfix, oraz płatki migdałowe.

Etap II – Białko
W osobnej misie białko ubij na sztywną pianę. Przełóż ubitą pianę do masy żółtkowej i delikatnie połącz obie masy.

Etap III – Podłoże
W tortownicy ułóż herbatniki lub biszkopty tak aby powstało podłoże do sernika.  Na przygotowany spód wyłóż masę serową.

Etap IV – Pieczenie
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 C. I piecz przez 45 minut, następnie otwórz piekarnik na 10  minut Ale nie wyłączaj go !! Następnie  zamknij piekarnik i piecz jeszcze przez 15 minut.



sernik