przystawka warsztaty Wege wylizany  

Pasztet z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami

Dzisiejszy wpis do efekt kolejnego spotkania w kuchni baccaro w ramach Restaurant Week. Tym razem warsztaty poprowadził Kamil Skrok szef kuchni Filharmonia smaku wraz z Jakubem Włodarczykiem. Filharmonia smaku to restauracja znana z pięknych precyzyjnych dań i tego też nie zabrakło na naszych warsztatach. Kamil uczył nas jak komponować piękne talerze.
W przytulnym studiu Baccaro na kilka dobrych godzin oddaliśmy się wspólnemu gotowaniu…poniżej przepis na pyszny i zdrowy pasztet z czerwonej soczewicy

czerwona soczewica – 250 g
ziele angielskie – 4 szt.
liść laurowy – 2 szt.
sól, pieprz
cebula – 120 g
czosnek – 3 ząbki
marchew – 150 g
pietruszka korzeń – 60 g
seler korzeń – 60 g
jaja – 3 szt
suszone pomidory – 160 g
koncentrat pomidorowy – 3 łyżki

Etap I
Soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą. gotuj do całkowitej miękkości z dodatkiem roztartego ziela angielskiego, liścia laurowego i szczypty soli.

Etap II
Cebulę pokrój w kostkę, warzywa zetrzyj na grubych oczkach.
Na maśle z jedną łyżką oleju podsmaż cebulę oraz drobno pokrojony czosnek, następnie dodaj tarte warzywa podsmażaj chwilę dodaj koncentrat pomidorowy zasmażaj przez 5 minut.

Etap III
Ugotowaną, odcedzoną soczewicę połącz z warzywami, całość duś jeszcze przez kilka minut.

Etap IV
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pozostaw do przesuszenia, następnie dodaj jaja, suszone pomidory pokrojone w paseczki suszone, wymieszaj.

Etap V
Masę przełóż do foremki wyłożonej pergaminem i piecz w temperaturze 170 stopni przez 30-40 minut.