fit gorgonzola obiad Wege zdrowo zupa wylizany  

Krem brokułowy z gorgonzolą

Ostatnio w moim domu królują kremowe zupy, blenduję przecieram wszystkie możliwe warzywa,  nie ma dnia bez głosu blendera wydobywającego się z kuchni. Testuje nowe pomysły, wczoraj był krem z fasolki szparagowej z orzeszkami ziemnymi a Dzisiaj przepis na bardzo szybki, pożywny i bardzo zdrowy krem brokułowy wzbogacony smakiem gorgonzoli.


Będziesz potrzebować
na ok 4 porcje
brokuł – 2 szt
cebula – 1 mała
czosnek- 3 ząbki
seler naciowy – 2 łodygi
ziemniak – 3 średnie
bulion warzywny – 500 ml
masło
sól, pieprz,świeża pietruszka

Sos gorgonzola
masło – łyżka
czosnek – 2 ząbki
śmietana – 100 ml
gorgonzola – 100 g

*domowe Grzanki


Etap I – Ziemniaki
Obierz i ugotuj ziemniaki.

Etap II – Brokuł
Umyj brokuł, podziel na różyczki i zalej bulionem – gotuj pod przykryciem aż do miękkości.

Etap II – Podsmażanie
Na patelni rozpuść masło i podsmaż pokrojoną cebulę oraz seler, na koniec dodaj czosnek ( nie musisz kroić zbyt dokładnie i tak później wszystko zostanie zblendowane)

Etap III – Blendowanie
Gdy brokuł będzie już dość miękki możesz dodać podsmażoną cebulę, seler i czosnek oraz ziemniaki. Dopraw wg upodobania. Gotuj ok 5 minut na małym ogniu. Zblenduj całość na gładki krem. W razie potrzeby przetrzyj przez sito.

Etap IV – sos gorgonzola
W rondlu rozpuść masło, dodaj starty czosnek chwilę podsmaż, dodaj gorgonzolę oraz śmietanę

Etap V – Smakowanie
Do miseczki wlej krem, polej sosem z gorgonzoli dorzuć domowe grzanki. Smacznego!