na deser Tarty wylizany  

Orzeźwiająca Tarta Cytrynowa

Przestawiliśmy zegarki, zaliczyliśmy pierwszy +20 stopni w weekend a Więc wiosna pełną parą!
Moja propozycja na powitanie wiosny to bardzo cytrusowa orzeźwiająca lekka tarta. Idealnie sprawdzi się również na #Wielkanoc jako alternatywa dla przesłodzonych mazurków.

Będziesz potrzebować
ok 10 porcji
blacha do tarty 31 cm

  • spód

mąka pszenna – 220 g
masło – 120 g
cukier puder – 50 g
żółtka – 1 szt
lodowata woda – opcjonalnie 1/2 łyżki

  • krem

śmietanka 36% – 200 g
mleko – 100 ml
cukier – 30 g
żółtka jaj-  4 szt
mąka ziemniaczana – 30 g
sok z 2 cytryn ok.200 ml
sok z 1 pomarańczy
skórka z cytryny
listki mięty do dekoracji

Etap I – Kruche ciasto
Mąkę przesiej przez sito do miski lub na stolnice, dodaj pokrojone w kawałki zimne masło, cukier oraz żółtko. Zagnieć ciasto przy użyciu robota (hak) lub ręcznie, jeżeli ciasto się nie klei dodaj łyżkę bardzo zimnej wody. Zawiń w folie spożywczą wstaw do lodówki na 30 minut.

Etap II – Wstępne pieczenie – spód ciasta
Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki. Stolnice obsyp mąką rozwałkuj ciasto do rozmiarów nieco większych niż blacha. Przełóż ciasto delikatnie na blachę najlepiej za pomocą wałka ( Oprósz ciasto mąką, delikatnie nawiń na wałek i rozwiń nad formą. Dociśnij ciasto do ścianek formy i odetnij fragmenty zwisające poza brzegi.) Na ciasto rozłóż papier do pieczenia i wysyp fasolą/ryżem lub specjalnymi kamieniami aby ciasto nie urosło. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 15 minut, następnie zdejmij papier i obciążenie i piecz jeszcze 5 minut. Wyjmij ciasto do wystygnięcia. 

Etap II – Cytryny
Za pomocą wyciskarki do cytrusów lub ręcznie wyciśnij sok z 2 cytryn oraz 1 pomarańczy. Zetrzyj skórkę z cytryn.

Etap III – Krem
Do rondla przelej śmietankę, mleko oraz cukier, zagotuj. W drugim rondlu wymieszaj mąkę ziemniaczaną z żółtkami, dodaj zagotowane mleko ze śmietanką, następnie dodaj wcześniej wyciśnięty sok z cytrusów oraz startą skórkę. Zagotuj aż do zgęstnienia, cały czas mieszaj!

Etap IV –  Pieczenie
Powstały krem delikatnie rozlej na ostudzony spód. Wstaw do piekarnika (180 stopni) piecz 15 minut.

Etap V – Delektuj się
Ciasto podawaj schłodzone oprószone cukrem pudrem i listkami mięty. Najlepiej smakuje w towarzystwie mojito 🙂


3 thoughts on “Orzeźwiająca Tarta Cytrynowa

  1. Patrycja

    Dzień dobry! Tarta wygląda znakomicie, ale… ile cukru do kremu? Bo nie zostało podane w przepisie, jedynie puder do ciasta 🙂 Pozdrawiam serdecznie, http://www.patsycatsy.com

  2. Wylizany Rondel

    o mamma mia zapomniałam! dziękuje Ci bardzo za cenną uwagę 🙂

  3. Patrycja

    Bardzo smakowicie wygląda 🙂