obiad Wege wylizany  

Makaron ze szparagami – lekki i szybki przepis

Są tu jacyś fani najszybszego przepisu na makaron – cacio e pepe ? Moja wariacja tego przepisu, ze szparagi w roli głównej 🙂
Szybki i lekki przepis na lunch, potrzebujesz tylko szczęściu składników. Utworzenie tego dania, zajmuje mniej niż 20 minut. 
Składniki na 2 osoby
  1. Pęczek  zielonych szparagów (więcej =lepiej)
  2. Makaron (najlepiej spaghetti) – 80 g na osobę
  3. Masło – 4 łyżki
  4. pieprz w ziarnach – 100 g
  5. Granda Padano – 50 g
listki bazylii do dekoracji.
Etap I – Szparagi
Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki, szparagi kroimy na ok. 1 cm kawałki, główki szparagów odkładamy na bok. Do gotującej, osolonej wody wrzucamy szparagi pokrojone w kawałki, gotujemy 3 minuty, minutę przed końcem gotowania dorzucamy główki szparagów.
Na patelni roztapiamy łyżkę masła, wrzucamy ugotowane szparagi, chwilę podsmażamy.Zdejmujemy z patelni

Etap II – makaron
Makaron wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Makaron gotujemy al dente (bardzo ważne!). Zostawiamy pół szklanki wody z gotowania makaronu.
Etap III – masło i pieprz
W moździerzu rozcieramy ziarna pieprzu. Na patelni roztapiamy 3 łyżki masła, na roztopione masło dodajemy pieprz, następnie wlewamy pół szklanki wody z makaronu. Ugotowany makaron dodajemy na patelnie, posypujemy Grana Padano i Pecorino dokładnie mieszamy (na małym ogniu).

Etap IV – Szparagi + makaron
Obsmażone szparagi dodajemy na patelnie z makaronem, mieszamy. Zdejmujemy z patelni posypujemy listkami bazylii. 
Smacznego !

1 Comment

  1. Roma

    Pyszne!