obiad wylizany  

Kurczak po Tajsku z orzechami nerkowca w sosie teriyaki


…czyli Gai Pad med Mamuang 🙂

       Dzisiaj kurczak po Tajsku, znajdziesz go w menu każdej Tajskiej restauracji, spróbuj zrobić je dziś sam w domu a na pewno poczujesz ogromną satysfakcję i zaoszczędzi nie małą kwotę bo jak wiadomo restauracje Tajskie w naszym kraju nie należą do najtańszych, za porcję gai Pad med Mamuang zapłacimy średnio ok 35 zł.

Nie bój się to nie będzie trudne i skomplikowane danie. A zapewne zachwycisz nim swoich najbliższych! Gai Pad med Mamuang to przede wszystkim smak połączenie słodkiego…ostrego… kwaśnego, chrupkiego miękkiego mmhm spróbuj a nie będziesz żałować. Nie przestrasz się listą składników pamiętaj WARTO!

Gai Pad med Mamuang

Będziesz potrzebować

  • cebula – 2 średniej wielkości
  • czosnek – 3 duże ząbki
  • marchewka – 2 szt
  • papryka – możesz dać po 1 małej z każdego rodzaju
  • seler naciowy – 2 słupki
  • ogórek zielony – 1 szt
  • korzeń imbiru ( w ostateczności suszony) – 3 łyżeczki startego
  • szczypiorek
  • papryczka chili ( w ostateczności suszona) – wg uznania
  • orzechy nerkowca – 100 gr
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • pierś z kurczaka – 500 gr
  • sos sojowy – 1/4 szklanki + 2 łyżka
  • cukier brązowy – 3 łyżeczki
  • czerwone wino wytrawne – 2 łyżki
  • syrop klonowy ( jeżeli nie masz, danie aż tak bardzo nie ucierpi) – 2 łyżeczki
  • woda 
  • olej 10 łyżek
  • ryż
    * świeże listki kolendry do posypania 

Etap I  – Kurczak

Kurczaka przypraw solą, pieprzem (lub swoją ulubioną przyprawą do kurczaka) + 2 łyżki sosu sojowego. Wstaw na min. 15 minut do lodówki następnie usmaż na patelni. Usmażonego kurczaka pozostaw na patelni.
Etap II – Orzechy
Na patelni rozgrzej olej ( 3 łyżki) i wsyp orzechy nerkowca, smaż aż do zbrązowienia orzechów ( uwaga jeżeli olej jest naprawdę gorący orzeszki zarumienią się w dosłownie kilka sekund więc uważaj aby ich nie przypalić). Orzechy wynurz z oleju najlepiej na ręcznik papierowy do wyschnięcia.
Etap III- Warzywa
Cebulę, paprykę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, marchewkę i seler naciowy pokrój w bardzo cienkie słupki. korzeń imbiru zetrzyj na tartce. Na czystej patelni najlepiej typu wok rozgrzej 2 łyżki oleju i następnie w kolejności dodaj cebulę, czosnek, marchew z selerem, starty imbir i na koniec sok z cytryny. Warzywa przykryj pokrywką i gotuj przez ok 10 minut pod przykryciem.

Etap IV – Sos teriyaki
Do rondla wlej wodę, sos sojowy, miód, syrop klonowy, cukier, starty imbir <—– wiem brzmi bardzo słodko ale spokojnie zaraz wszystko się zmieni. Gotujemy aż do zgęstnienia sosu.

Etap V – łączymy składniki
Przelej sos z rondla na patelnie z kurczakiem, podsmaż wszystko przez ok 5 minut, następnie dodaj sos z kurczakiem do woka z warzywami, przykryj pokrywką i smaż przez ok 10 minut na małym ogniu. Dodaj orzeszki oraz pokrojony szczypiorek. Wymieszaj.

Etap V – zajadaj się
Podawaj z ryżem, szczypiorkiem oraz ogórkiem zielonym pokrojonym w słupki fajnie będzie chrupać 🙂

Smacznego 🙂

Gai Pad med Mamuang
Gai Pad med Mamuang
sos Teriyaki
Gai Pad med Mamuang
Gai Pad med Mamuang
Gai Pad med Mamuang

4 thoughts on “Kurczak po Tajsku z orzechami nerkowca w sosie teriyaki

  1. Anonimowy

    Udało się ��Pycba

  2. Anonimowy

    a ile miodu nalezy dodac do sosu teriaki? Wyglada na to ze zostal pominiety w skladnikach 🙁 a juz mi slinka cieknie na ten przepis.

  3. Rand

    A ile tej wody trzeba dać?

  4. Rand

    Kiedy wino się dodaje? Do tego czy miód to zamiennik syrpou klonowego czy oba się dodaje?