fit gorgonzola obiad ser Wege zupa wylizany  

Krem z pieczonych buraków z gorgonzolą

Jako fanka zup zwłaszcza kremów, pragnę Wam przedstawić kolejną propozycję na zdrową, sycącą  
zupę.

Będziesz potrzebować

okolo 10 porcji

  • Buraki – 1,5 kg
  • Bulion warzywny/mięsny – 1 litr
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Cebula – 1 duża główka
  • Seler naciowy- 2 łodygi
  • Cytryna – połówka
  • Jabłko – 1 sztuka
  • Sól – pół łyżeczki
  • Pieprz – wg uznania
  • Tymianek – poł łyżeczki
  • Majeranek – pół łyżeczki
  • Rozmaryn – pół łyżeczki
  • Ocet winny – 1 łyżka
  • Oliwa
  • Świeża natka pietruszki/tymianek/majeranek – wg uznania
Sos gorgonzola
  • gorgonzola – 150 gram
  • śmietana 18% – 2 łyżki
  • masło – 1 łyżka
  • folia aluminiowa
  • blender
  • piekarnik

Etap I – Pieczenie buraków
Piekarnik ustaw na 180 stopni. Dokładnie umyj buraki. Każdego buraka owiń szczelnie w folie aluminiową. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 1 godzinę. 

Etap II – Podsmażanie warzyw
Cebulę pokrój w piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę. Seler naciowy pokrój na mniejsze kawałki. Jabłko obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Podsmaż w wysokim garnku na oliwie w kolejności cebula, seler, jabłko, czosnek.

Etap III – Buraki
Upieczone buraki odwiń z foli i pozostaw do wystygnięcia. Obierz ze skórki. Pokrój na mniejsze kawałki, dorzuć do garnka z podsmażonymi warzywami. Podsmaż przez ok 3 minut na małym ogniu.

Etap IV – Gotowanie buraków
Dolej połowę bulionu i gotuj aż do czasu gdy buraki będą całkowicie miękkie (ok 15-20 minut). 
Etap V – Blendowanie
Zblednuj całość, w razie potrzeby dodaj pozostałą część bulionu. Odstaw na mały palnik. Dodaj sok z połowy cytryny, ocet winny, wszystkie przyprawy. Gotuj jeszcze 5 minut.
Etap VI – Sos
Sos przygotuj jak tutaj. 
Podawaj z grzankami, sosem, i drobno pokrojoną natką pietruszki.