do słoika Najnowsze wpisy obiad Wege zupa wylizany  

Krem z białych warzyw

Zero waste

Krem z białych warzyw

Jeżeli szukasz pomysłu na wykorzystanie warzyw  z rosołu ten przepis jest dla Ciebie.

Poziom trudności: łatwy

idealna na obiad

4/6 porcji

30 minut.

Będziesz potrzebować:

  • cebula – 1 szt
  • por – 1 szt
  • czosnek – 2 ząbki
  • ziemniaki – 2 szt
  • kalafior – pół mniejszej glówki
  • pietruszka (korzeń)- 2 szt
  • seler – 1/2 szt
  • marchewka – 1 szt
  • bulion warzywny/mięsny  ok 750 ml
  • mleko ok 200 ml
  • sól, pieprz
  • masło/ oliwa

Dodatki
opcjonalnie do wyboru

groszek ptysiowy, ciecierzyca, pieczone kawalki chorizo, parmezan, pieczona ciecierzyca, szczypiorek, listki bazylii 

Etap I

Cebulę pokrój w piórka zeszklij na maśle, dodaj pokrojony w plasterki por (biała część) po chwili dodaj czosnek. Dodaj pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, podsmażaj ok 5 minut.

 Dodaj różyczki kalafiora. Dodaj pokrojone  w kostkę pietruszkę, seler, marchewkę. Zalej bulionem gotuj do miękkości.

Etap II

Całość zblenduj na gładki krem, dodawaj stopniowo mleko. Podgrzewaj całość jeszcze przez 5 minut.

Podawaj z groszkiem ptysiowym/ grzankami, pieczonymi plastrami chorizo, świeżym szczypiorkiem.

smakowało?

Zajrzyj po przepis na inną zupę