obiad Wege wylizany  

Kotleciki z cukinii z kaszą jaglaną, mozzarellą i pomidorem suszonym

Sprawdzą się na ciepło jako zamiennik tradycyjnych kotletów oraz na zimno do kanapki lub #vegeburgerów. To moja propozycja na  zdrowe włoskie wspomnienie lata.  Cukinia, której pod koniec lata dostatek, zdrowa kasza jaglana, świeża bazylia i ciągnąca się mozzarella. Kotleciki pożywne, łatwe i szybkie w wykonaniu. 

Będziesz potrzebować 
ok. 7 kotletów

cukinia – ok. 350 g
marchewka – 1 szt
bulion warzywny – 250 ml
kasza jaglana – 1/3 szklanki
czosnek – 2 ząbki
cebula – 1 mala
mozzarella galbani – 1 opakowanie
jajko
bułka tarta – 3 łyżki do farszu i do panierowania
pomidory suszone – ok 100 g
świeża bazylia – wg uznania
sól, pieprz
olej do smażenia


Etap I – Cukinia
Cukinie zetrzyj na tarce (ja ścieram ze skórką oraz z pestkami). Startą cukinie posól i odstaw na durszlak aby puściła sok.

Etap II – Kasza
Marchewkę zetrzyj na tartce na grubych oczkach. Do rondelka z bulionem wsyp startą marchew oraz kaszę. Całość gotuj ok 10 minut na małym ogniu.

Etap III 
Do miski wrzuć odsączoną cukinie, dodaj drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek, 2 łyżki bułki tartej, szczyptę pieprzu, posiekaną drobno bazylię, suszone pomidory oraz mozzarellę pokrojoną w drobną kostkę,  Całość dobrze wymieszaj, odstaw do lodówki na 10 minut. Następnie dodaj cale jajko wymieszaj.
* jeżeli masa jest zbyt rzadka dodaj łyżkę bułki tartej

Etap IV – smażenie
Z powstałej masy uformuj małe kotleciki. Rozgrzej patelnie z olejem. smaż do uzyskania złotego koloru.

Jedz jako burgery lub z sosem tzatziki, aioli 🙂

smacznego !

Wpis inspirowany mozzarellą Galbani

Włoska strona lata z Galbani

2 thoughts on “Kotleciki z cukinii z kaszą jaglaną, mozzarellą i pomidorem suszonym

  1. Natalie

    Wygladają smakowicie, a i wszystkie składniki bardzo lubię 🙂 Trzeba będzie zrobić!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

  2. Melvit

    Pyszne kotleciki, szczególnie w wersji na ciepło 🙂 Świetna alternatywa do mięsnych dań.