obiad pieczywo wylizany  

Domowe bułki do hamburgerów

    
      Mam nadzieję, że zmienił się już pogląd przedstawiający burgery jako śmieciowe jedzenie niekoniecznie zdrowe. Uwielbiam burgery i bardzo często sama je robię, nie nazwałabym ich nigdy fast foodem gdyż zrobienie dobrego burgera od A do Z przez nas samych jest naprawdę czasochłonne..bułki, mięso sosy..ale efekt wart jest każdej minuty przygotowań. Dzisiaj chciałam Wam przedstawić przepis na genialne Buły do hamburgerów, które są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Przepis pochodzi z genialnej książki Veronique Cauvin pt. Burgery wszystkie smaki. Bułki z tego przepisu są dość czasochłonne gdyż potrzebują ok 1,5h na wyrośnięcie. Więc najlepiej będzie jeżeli przygotowanie burgerów zaczniesz od nich. W czasie gdy bułki będą wyrastać zajmij się mięsem, surówkami i sosami.


Będziesz potrzebować
na 5 wielkich bułek
mąka pszenna – 500 g
drożdże świeże – 25 g
mleko -150 ml
woda – 150 ml
sól – płaska łyżeczka
cukier – 2 łyżeczki
masło – 1 duża łyżka// 2 łyżki roztopionego

jajko
sezam
mleko – 1/4 szklanki

Etap I – Rozczyn drożdżowy
Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem oraz cukrem.

Etap II – łączenie składników
rozpuść masło w rondlu. Do misy dodaj mąkę, rozpuszczone masło, rozczyn drożdżowy, wodę, sól,

Etap III – ciasto
Zagnieć ciasto albo zleć tą pracę swojemu robotowi kuchennemu. Uformuj kulkę i odstaw na 45 minut.

Etap IV –  czekanie
Wysmaruj blachę tłuszczem. Uformuj 5 okrągłych bułeczek, przykryj ściereczką i ponownie odstaw  na 30-45 minut.

Etap V – pieczenie
rozbełtaj jajko z 1/4 szklanką mleka i posmaruj każdą bułkę następnie posyp sezamem. Blachę z bułkami wstaw do nagrzanego piekarnika 180 stopni. Piecz 15-20 minut.

  Ciasto przed wyrośnięciem
Bułki przed wyrośnięciem 
Bułki po wyrośnięciu 
 
 

2 thoughts on “Domowe bułki do hamburgerów

  1. Unknown

    Kocham hamburgery a takie bułki na pewno są przepyszne!
    https://jaglusia.wordpress.com/2016/12/13/salatka-z-oscypkiem-melonem-i-oliwkami/

  2. Fanka domowych wyrobów

    Nie zamawiam burgerów na mieście, bo wszystkie smakują tak samo i grożą rozstrojem żołądka : ) Co innego domowe – przygotowane na samodzielnie wypieczonej bułce, z wysokiej jakości mięsa i świeżą surówką. Kupne nie dorastają im do pięt : ) Wprawdzie musimy zrobić je sami od A do Z i trwa to zdecydowanie dłużej niż 5 minut, ale w końcu to nie fast food 😉 PS: Bułeczki pięknie wyrosły, chętnie skorzystam z przepisu