fit obiad przekąski przystawka Wege wylizany  

Chrupiące fit frytki z fasolki szparagowej

Gdy najdzie Cię ochota na frytki spróbuj koniecznie zastąpić ziemniaki zdrowszą i mniej kaloryczną fasolką szparagową. Przepis na “frytki”, o który prosiliście na moim instagramie 🙂

Czego możesz użyć jako panierki

  • zmielonych płatków owsianych
  • pokruszonych płatków kukurydzianych
  • sezamu
  • domowej bułki tartej 
  • panierki “panko”

Będziesz potrzebować
dwie duże porcje podawać z sosem jogurtowym
fasolka szparagowa – 400 g
jajko – 1 szt
parmezan – ok 50 g
bułka tarta/płatki owsiane/płatki kukurydziane – ok 150 g/ 1,5 szk
sól – wg uznania

Etap I – Fasolka
Fasolkę umyj i poodcinaj końcówki z ogonkami. Gotuj ok 5 minut w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedź.

Etap II – Panierka
W zależności od wyboru panierki: zmiel płatki owsiane, płatki kukurydziane albo po prostu użyj bułki tartej lub panierki panko, dodaj starty parmezan i dokładnie wymieszaj.

Etap III 
Rozbełtaj jajko i zanurz w nim odcedzoną fasolkę następnie zanurz fasolkę w przygotowanej panierce.

Etap IV
Za panierowaną fasolkę rozłóż na papierze do pieczenia, piecz w rozgrzanym piekarniku w 190 stopniach C przez 20 minut.