obiad ser wylizany  

Calzone z mięsem mielonym

     

  Calzone czyli pizza w kształcie pieroga. Robię ją zawsze wtedy gdy mam ochotę na jedno i drugie i nie mogę się zdecydować 🙂 albo gdy w mojej lodówce są różności do szybkiego zjedzenia. Z farszem do calzone podobnie jest jak ze składnikami na pizzę, możesz dodać wszystko co lubisz. Ja w poniższym przepisie proponuję z mięsem mielonym. Genialny będzie również farsz z różnych serów albo z pieczarkami.

Będziesz potrzebować
Składniki na ciasto
(z przepisu wyjdą 3 pierogi wielkości dużego talerza)
mąką -500 g
drożdże 20 dkg
mleko – 250 ml
cukier -3 łyżeczki
oliwa z oliwek -2 łyżeczki
sól – szczypta

Farsz
cebula – 1 mała
czosnek – 3 ząbki
seler naciowy – 2 łodygi
boczek parzony – 100 g
mięso mielone – 400 g
ser mozzarella wg uznania

sól, pieprz, bazylia, oregano
jajko do posmarowania pierogów.

Etap I – Rozczyn drożdżowy
Podgrzej mleko. Do miseczki wsyp rozkruszone drożdże, zasyp cukrem i zalej ciepłym mlekiem, Wymieszaj aż do rozpuszczenia drożdży następnie dodaj 3 łyżki mąki i ponownie wymieszaj tak aby nie było grudek. Odstaw w ciepłe miejsce na ok 20-30 minut.

Etap II – Wyrabiamy ciasto
Na stolnicę lub do dużej miski wsyp przesianą mąkę, sól oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. W międzyczasie dodaj oliwę. Wyrób ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.

Etap III – Wałkowanie
Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części. Każdą część rozwałkuj na grubość ok 0,5 cm.

Etap IV – Farsz
Cebulę, seler naciowy oraz boczek  pokrój w drobną kostkę. Na patelni podsmaż boczek następnie dodaj cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz seler. Dodaj mięso mielone.Przypraw solą, pieprzem, bazylią.  Podsmaż do całkowitego zbrązowienia mięsa. Dodaj pomidory z puszki. Pamiętaj by sos nie był zbyt płynny.
Odstaw do wystygnięcia.

Etap V – Pierożki
Na każdy placek połóż farsz oraz ser mozzarella w taki sposób aby powstał pieróg.
Pierożki rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem, posmaruj rozbełtanym jajkiem posyp oregano. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 15-20 minut.

3 thoughts on “Calzone z mięsem mielonym

  1. Unknown

    Takie pierogi duże mogłabym jeść codziennie. 🙂
    https://jaglusia.wordpress.com/

  2. Wylizany Rondel

    ja też 😉

  3. Anonimowy

    Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.