na deser wylizany  

Biszkopt

Biszkoptowy Pewniak

Puszysty, lekki i zawsze wychodzi !!!

składniki

na formę o wymiarach 26 cm

  • 7 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • szklanka mąki pszennej 
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
    Jeżeli chcesz otrzymać biszkopt ciemny dodaj 3 łyżki kakao.
    I Etap – jajka
Starannie oddziel żółtka od białek. Białka ubijaj na sztywną pianę następnie dodaj cukier i ubijaj do połączenia składników.  Żółtka wymieszaj z proszkiem do pieczenia i octem ( jak kogiel mogiel 🙂
 
 

II etap – łączenie składników
Masę białkową połącz z masą z żółtek i dodawaj powoli  przesiane mąki.

***
jeżeli 
chcesz upiec ciemny biszkopt dodaj 3 łyżki kakao wraz z mąką.



III etap – pieczenie
Tortownicę wysmaruj masłem, Równomiernie wylej naszą powstałą masę w tortownicy
Wstaw do rozgrzanego piekarnika  180 stopni na 25 minut.



IV etap – rzucanie biszkoptem 
Spokojnie nie będziemy się rzucać naszym pięknym biszkoptem 🙂 przygotuj ręcznik/koc lub coś miękkiego połóż  na podłodze, odrazu po pieczeniu otwórz piekarnik wyjmij ciasto i spuść je z wysokości mniej więcej swoich kolan oczywiście na ręcznik i oczywiście dnem do dołu 🙂
Ps. nie martw się octu nie będzie czuć 
 
 
 

2 thoughts on “Biszkopt

  1. Unknown

    niestety wyszedł zakalec! zmarnowane składniki, podała Pani zbyt krótki czas pieczenia

  2. Ela

    Nie ma więcej komentarzy,właśnie piekę ten biszkopt.Mam nadzieję,że wyjdzie